Pastiera Napolitana (pastiersky neapolský koláč)

05.02.2025

Suroviny

Cesto:
165 + 6 g múka hladká špeciál 00
90 g maslo
1 ks vajce
70 g cukor
na špic noža prášok kypriaci do pečiva
nastrúhaná z 1/4 citróna kôra citrónová
medzi prsty soľ
Plnka:
cca 110-125 g (triticum aestivum) pšenica siata
250 g ricotta
150 ml mlieko
100 ml voda
1 ČL maslo
1 ks vajce
1 ks žĺtok
110 g cukor kryštálový
kúsok škorica celá
2 PL kôra pomarančová kandizovaná
kúsok struk vanilkový
1-2 ks klinček
1 PL (nemusia byť) hrozienka
2-3 kvapky (esencia) aróma z pomarančových kvetov

Postup

  1. 1

    Ak nezozeniete psenicu predvarenú (grano cotto), asi by bolo najlepsie večer prepláchnut a namočit 110 g psenice siatej (triticum aestivum).

  2. 2

    Na druhy deň prepláchnes, a pripravis ingrediencie.

  3. 3

    Do mensieho hrnca dás 150 ml mlieka,100 ml vody, trochu masla, trochu kôry z pomaranča, skoricu celú, klinček cely, trochu vanilkoveho struku a prepláchnutú namočenú psenicu.

  4. 4

    Na miernom az slabom ohni za občasného miesania pomaly nechás varit (ked zacne pomaly vriet do 25-30 minut by malo byt ako na foto, ak nie je, pridaj este trochu vody a povar dlhsie). Na sitku si daj do chladničky odkvapkat ricottu a ak más rada hrozienka, namoc zopár (cca 1 lyzicu). Medzitym zo surovin zamies aj cesto a daj do chladničky na cca 2 hodiny.

  5. 5

    Ked je uz psenica uvarena, vyber kôru z pomaranča, vanilku, klinčeky a skoricu a jemne ručnym mixerom pomixuj - nie úplne na krém,(kusky psenice by mali tak 20 % zostat cítit).

  6. 6

    Do tejto masy vmiesaj kandizovanu pomarančovú kôru pokrájanú na kúsočky a ak si namočila hrozienka tak aj tie, ale v tom pripade zníz dávku cukru - priblizne na 80 g a tiez vmiesaj,. Ked je táto zmes vychladnutá, pridaj scedenú ricottu a 1 vajíčko a 1 žĺtok, nakoniec pridaj zopár kvapiek arómy/esencie z pomarancovych kvetov. Vsetko premiesaj a daj do chladničky.

  7. 7

    Z cesta odober 2/3 a vyloz formu cestom rozvalkanym na hrubku 3-4 mm, na to pouzi 6 g muky čo je v recepte mimo cesta + aj na mriezku, moja forma má priemer 21cm. Cesto popichaj vidličkou.

  8. 8

    Do formy daj zmes, ktorú si pripravila z ricotty. Daj do chladničky.

  9. 9

    Zo zvysneho cesta si urob mriezku, daj na vrch a peč prvych 10 minut na 190 °C a ostatnych cca 30 minút na 170 °C, priebezne v rúre kontroluj, ak by sa ricotta prilis zdvihala, otvor na 2 sekundy rúru a koláč klesne. Spajdlou alebo nozom skontroluj stred koláča či sa ricotta nelepí, ak je hotovo, nechaj vychladnut v rúre pri otvorenych dvierkach. Ked vychladne uloz do chladničky. Pred podávaním posyp práskovym cukrom.

Uložiť

Tiež koláč:

Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept)

Ricottový koláč

Jablčník so sušienkami (fotorecept)

Diskusia k receptu

Pridaj komentterinka55terinka55 11. januára 2025 o 16:39Prácny, ale parádny výsledok👍 @zareaguj Pekný komentártiamosteftiamostef 11. januára 2025 o 20:20@terinka55 (11.1.2025 16:39)
Haha,to más pravdu, niekto robi tak ze cesto a grano s kandizovanym ovocím si urobi deñ dopredu,(aj ja tak niekedy, je pravda ze viac prejdú chute) a na druhy deñ primiesam ricottu a vajička, dám do formy a piect.pekny večer @zareaguj Pekný komentárPrihlás sa a pridaj komentár

Tipy na recepty z Varechy

Jablčník so sušienkami (fotorecept)

Mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom

Šalát s ryžou a pečenou zeleninou


SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia

Ján, Ziar nad Hronom

Lenka , Bytča

Marcela, Považská Bystrica

Viac o súťaži s mliečkom Maresi

Tipy na články z Varechy

SÚŤAŽ na február: Ako vyzerá fašiangový mesiac vo vašej kuchyni? Pridajte recept a hrajte o 3 nákupné poukážky v hodnote 20 eur

Znojemský guláš a spol.: 11 jedál, do ktorých patria kyslé uhorky. Vyskúšajte ich aj tak, ako ste ich ešte nejedli

Elixír zdravia: Kombucha je plná probiotík. Ako si vyrobiť tento zázračný nápoj doma?


Redakčné tipyz Varechy

  1. Magazín Varecha:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších januárových videách nájdete samé super tipy!
  2. TV Varecha:Nátierka z údeného lososa
  3. Magazín Varecha:Vytiahnite zo špajzy džemy a kompóty. 6 kreatívnych spôsobov, ako ich použiť nielen do koláčov
  4. Koláče:Jablčník so sušienkami

Najnovšie videoz TV Varecha

  1. Nátierka z údeného lososa

Najklikanejšie
recepty, videá a články

  1. Luxusný veterník na plechu+fotopostup
  2. Jablčník s pudingom+fotopostup
  3. Ľahučké šišky+video
  4. Jablkovo-mrkvový koláč s citrónovou polevou
  5. Karamelové rezy+video
  6. Tvarohové koláče+video
  7. Krehký kakaový jablkový tvarožník+fotopostup

Rebríčkytop recepty a iné rebríčky
  1. Januárové topky:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších videách nájdete samé super tipy!
  2. TOP rebríčky:Jablkové koláče, pagáče, koložvárska aj francúzske zemiaky. Pozrite si najlepšie januárové recepty, je tam všetko, čo máte radi
  3. Úžasný receptár:Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
Ďalšie rebríčky

Hľadáte si novú prácu ?

Business Development ManagerGratitude • Bratislava, SlovenskoAsistent stávkového predaja v SkaliciFORTUNA GAME • SlovenskoHR Manager pre SlovenskoKošík • Bratislava, Slovenskovšetky pracovné ponuky 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky