Pastiera Napolitana (pastiersky neapolský koláč)
Suroviny
Cesto:
165 + 6 g múka hladká špeciál 00
90 g maslo
1 ks vajce
70 g cukor
na špic noža prášok kypriaci do pečiva
nastrúhaná z 1/4 citróna kôra citrónová
medzi prsty soľ
Plnka:
cca 110-125 g (triticum aestivum) pšenica siata
250 g ricotta
150 ml mlieko
100 ml voda
1 ČL maslo
1 ks vajce
1 ks žĺtok
110 g cukor kryštálový
kúsok škorica celá
2 PL kôra pomarančová kandizovaná
kúsok struk vanilkový
1-2 ks klinček
1 PL (nemusia byť) hrozienka
2-3 kvapky (esencia) aróma z pomarančových kvetov
Postup
- 1
Ak nezozeniete psenicu predvarenú (grano cotto), asi by bolo najlepsie večer prepláchnut a namočit 110 g psenice siatej (triticum aestivum).
- 2
Na druhy deň prepláchnes, a pripravis ingrediencie.
- 3
Do mensieho hrnca dás 150 ml mlieka,100 ml vody, trochu masla, trochu kôry z pomaranča, skoricu celú, klinček cely, trochu vanilkoveho struku a prepláchnutú namočenú psenicu.
- 4
Na miernom az slabom ohni za občasného miesania pomaly nechás varit (ked zacne pomaly vriet do 25-30 minut by malo byt ako na foto, ak nie je, pridaj este trochu vody a povar dlhsie). Na sitku si daj do chladničky odkvapkat ricottu a ak más rada hrozienka, namoc zopár (cca 1 lyzicu). Medzitym zo surovin zamies aj cesto a daj do chladničky na cca 2 hodiny.
- 5
Ked je uz psenica uvarena, vyber kôru z pomaranča, vanilku, klinčeky a skoricu a jemne ručnym mixerom pomixuj - nie úplne na krém,(kusky psenice by mali tak 20 % zostat cítit).
- 6
Do tejto masy vmiesaj kandizovanu pomarančovú kôru pokrájanú na kúsočky a ak si namočila hrozienka tak aj tie, ale v tom pripade zníz dávku cukru - priblizne na 80 g a tiez vmiesaj,. Ked je táto zmes vychladnutá, pridaj scedenú ricottu a 1 vajíčko a 1 žĺtok, nakoniec pridaj zopár kvapiek arómy/esencie z pomarancovych kvetov. Vsetko premiesaj a daj do chladničky.
- 7
Z cesta odober 2/3 a vyloz formu cestom rozvalkanym na hrubku 3-4 mm, na to pouzi 6 g muky čo je v recepte mimo cesta + aj na mriezku, moja forma má priemer 21cm. Cesto popichaj vidličkou.
- 8
Do formy daj zmes, ktorú si pripravila z ricotty. Daj do chladničky.
- 9
Zo zvysneho cesta si urob mriezku, daj na vrch a peč prvych 10 minut na 190 °C a ostatnych cca 30 minút na 170 °C, priebezne v rúre kontroluj, ak by sa ricotta prilis zdvihala, otvor na 2 sekundy rúru a koláč klesne. Spajdlou alebo nozom skontroluj stred koláča či sa ricotta nelepí, ak je hotovo, nechaj vychladnut v rúre pri otvorenych dvierkach. Ked vychladne uloz do chladničky. Pred podávaním posyp práskovym cukrom.
Tiež koláč:
Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept)
Ricottový koláč
Jablčník so sušienkami (fotorecept)
Diskusia k receptu
Pridaj komentterinka55terinka55 11. januára 2025 o 16:39Prácny, ale parádny výsledok👍 @zareaguj Pekný komentártiamosteftiamostef 11. januára 2025 o 20:20@terinka55 (11.1.2025 16:39)Haha,to más pravdu, niekto robi tak ze cesto a grano s kandizovanym ovocím si urobi deñ dopredu,(aj ja tak niekedy, je pravda ze viac prejdú chute) a na druhy deñ primiesam ricottu a vajička, dám do formy a piect.pekny večer @zareaguj Pekný komentárPrihlás sa a pridaj komentár
Tipy na recepty z Varechy
Jablčník so sušienkami (fotorecept)
Mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom
Šalát s ryžou a pečenou zeleninou
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Ján, Ziar nad Hronom
Lenka , Bytča
Marcela, Považská Bystrica
Viac o súťaži s mliečkom Maresi
Tipy na články z Varechy
SÚŤAŽ na február: Ako vyzerá fašiangový mesiac vo vašej kuchyni? Pridajte recept a hrajte o 3 nákupné poukážky v hodnote 20 eur
Znojemský guláš a spol.: 11 jedál, do ktorých patria kyslé uhorky. Vyskúšajte ich aj tak, ako ste ich ešte nejedli
Elixír zdravia: Kombucha je plná probiotík. Ako si vyrobiť tento zázračný nápoj doma?
Redakčné tipyz Varechy
- Magazín Varecha:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších januárových videách nájdete samé super tipy!
- TV Varecha:Nátierka z údeného lososa
- Magazín Varecha:Vytiahnite zo špajzy džemy a kompóty. 6 kreatívnych spôsobov, ako ich použiť nielen do koláčov
- Koláče:Jablčník so sušienkami
Najnovšie videoz TV Varecha
Nátierka z údeného lososa
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Luxusný veterník na plechu+fotopostup
- Jablčník s pudingom+fotopostup
- Ľahučké šišky+video
- Jablkovo-mrkvový koláč s citrónovou polevou
- Karamelové rezy+video
- Tvarohové koláče+video
- Krehký kakaový jablkový tvarožník+fotopostup
Rebríčkytop recepty a iné rebríčky
- Januárové topky:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších videách nájdete samé super tipy!
- TOP rebríčky:Jablkové koláče, pagáče, koložvárska aj francúzske zemiaky. Pozrite si najlepšie januárové recepty, je tam všetko, čo máte radi
- Úžasný receptár:Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
Hľadáte si novú prácu ?
Business Development ManagerGratitude • Bratislava, SlovenskoAsistent stávkového predaja v SkaliciFORTUNA GAME • SlovenskoHR Manager pre SlovenskoKošík • Bratislava, Slovenskovšetky pracovné ponuky