Pastiera Napolitana (pastiersky neapolský koláč)

05.02.2025

Suroviny

Cesto:
165 + 6 g múka hladká špeciál 00
90 g maslo
1 ks vajce
70 g cukor
na špic noža prášok kypriaci do pečiva
nastrúhaná z 1/4 citróna kôra citrónová
medzi prsty soľ
Plnka:
cca 110-125 g (triticum aestivum) pšenica siata
250 g ricotta
150 ml mlieko
100 ml voda
1 ČL maslo
1 ks vajce
1 ks žĺtok
110 g cukor kryštálový
kúsok škorica celá
2 PL kôra pomarančová kandizovaná
kúsok struk vanilkový
1-2 ks klinček
1 PL (nemusia byť) hrozienka
2-3 kvapky (esencia) aróma z pomarančových kvetov

Postup

  1. 1

    Ak nezozeniete psenicu predvarenú (grano cotto), asi by bolo najlepsie večer prepláchnut a namočit 110 g psenice siatej (triticum aestivum).

  2. 2

    Na druhy deň prepláchnes, a pripravis ingrediencie.

  3. 3

    Do mensieho hrnca dás 150 ml mlieka,100 ml vody, trochu masla, trochu kôry z pomaranča, skoricu celú, klinček cely, trochu vanilkoveho struku a prepláchnutú namočenú psenicu.

  4. 4

    Na miernom az slabom ohni za občasného miesania pomaly nechás varit (ked zacne pomaly vriet do 25-30 minut by malo byt ako na foto, ak nie je, pridaj este trochu vody a povar dlhsie). Na sitku si daj do chladničky odkvapkat ricottu a ak más rada hrozienka, namoc zopár (cca 1 lyzicu). Medzitym zo surovin zamies aj cesto a daj do chladničky na cca 2 hodiny.

  5. 5

    Ked je uz psenica uvarena, vyber kôru z pomaranča, vanilku, klinčeky a skoricu a jemne ručnym mixerom pomixuj - nie úplne na krém,(kusky psenice by mali tak 20 % zostat cítit).

  6. 6

    Do tejto masy vmiesaj kandizovanu pomarančovú kôru pokrájanú na kúsočky a ak si namočila hrozienka tak aj tie, ale v tom pripade zníz dávku cukru - priblizne na 80 g a tiez vmiesaj,. Ked je táto zmes vychladnutá, pridaj scedenú ricottu a 1 vajíčko a 1 žĺtok, nakoniec pridaj zopár kvapiek arómy/esencie z pomarancovych kvetov. Vsetko premiesaj a daj do chladničky.

  7. 7

    Z cesta odober 2/3 a vyloz formu cestom rozvalkanym na hrubku 3-4 mm, na to pouzi 6 g muky čo je v recepte mimo cesta + aj na mriezku, moja forma má priemer 21cm. Cesto popichaj vidličkou.

  8. 8

    Do formy daj zmes, ktorú si pripravila z ricotty. Daj do chladničky.

  9. 9

    Zo zvysneho cesta si urob mriezku, daj na vrch a peč prvych 10 minut na 190 °C a ostatnych cca 30 minút na 170 °C, priebezne v rúre kontroluj, ak by sa ricotta prilis zdvihala, otvor na 2 sekundy rúru a koláč klesne. Spajdlou alebo nozom skontroluj stred koláča či sa ricotta nelepí, ak je hotovo, nechaj vychladnut v rúre pri otvorenych dvierkach. Ked vychladne uloz do chladničky. Pred podávaním posyp práskovym cukrom.

Uložiť

Tiež koláč:

Mandľovo-ricottový koláč bez lepku s čučoriedkami (fotorecept)

Ricottový koláč

Jablčník so sušienkami (fotorecept)

Diskusia k receptu

Pridaj komentterinka55terinka55 11. januára 2025 o 16:39Prácny, ale parádny výsledok👍 @zareaguj Pekný komentártiamosteftiamostef 11. januára 2025 o 20:20@terinka55 (11.1.2025 16:39)
Haha,to más pravdu, niekto robi tak ze cesto a grano s kandizovanym ovocím si urobi deñ dopredu,(aj ja tak niekedy, je pravda ze viac prejdú chute) a na druhy deñ primiesam ricottu a vajička, dám do formy a piect.pekny večer @zareaguj Pekný komentárPrihlás sa a pridaj komentár

Tipy na recepty z Varechy

Jablčník so sušienkami (fotorecept)

Mrkvové cupcakes s vanilkovým krémom

Šalát s ryžou a pečenou zeleninou


SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia

Ján, Ziar nad Hronom

Lenka , Bytča

Marcela, Považská Bystrica

Viac o súťaži s mliečkom Maresi

Tipy na články z Varechy

SÚŤAŽ na február: Ako vyzerá fašiangový mesiac vo vašej kuchyni? Pridajte recept a hrajte o 3 nákupné poukážky v hodnote 20 eur

Znojemský guláš a spol.: 11 jedál, do ktorých patria kyslé uhorky. Vyskúšajte ich aj tak, ako ste ich ešte nejedli

Elixír zdravia: Kombucha je plná probiotík. Ako si vyrobiť tento zázračný nápoj doma?


Redakčné tipyz Varechy

  1. Magazín Varecha:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších januárových videách nájdete samé super tipy!
  2. TV Varecha:Nátierka z údeného lososa
  3. Magazín Varecha:Vytiahnite zo špajzy džemy a kompóty. 6 kreatívnych spôsobov, ako ich použiť nielen do koláčov
  4. Koláče:Jablčník so sušienkami

Najnovšie videoz TV Varecha

  1. Nátierka z údeného lososa

Najklikanejšie
recepty, videá a články

  1. Luxusný veterník na plechu+fotopostup
  2. Jablčník s pudingom+fotopostup
  3. Ľahučké šišky+video
  4. Jablkovo-mrkvový koláč s citrónovou polevou
  5. Karamelové rezy+video
  6. Tvarohové koláče+video
  7. Krehký kakaový jablkový tvarožník+fotopostup

Rebríčkytop recepty a iné rebríčky
  1. Januárové topky:Domáci pita chlieb, gyros z rúry či kura s ryžou z jedného pekáča. V najsledovanejších videách nájdete samé super tipy!
  2. TOP rebríčky:Jablkové koláče, pagáče, koložvárska aj francúzske zemiaky. Pozrite si najlepšie januárové recepty, je tam všetko, čo máte radi
  3. Úžasný receptár:Jednoduché koláče na plech, nestarnúca klasika, rýchlovky aj sviatočné rezy. Toto sú najlepšie koláče roka 2024
Ďalšie rebríčky

Hľadáte si novú prácu ?

Business Development ManagerGratitude • Bratislava, SlovenskoAsistent stávkového predaja v SkaliciFORTUNA GAME • SlovenskoHR Manager pre SlovenskoKošík • Bratislava, Slovenskovšetky pracovné ponuky 

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.