Reindling - korutánska plnená bábovka
Suroviny
Cesto:
500 g múka polohrubá
250 ml mlieko
1 bal. čerstvé droždie
80 g jemný cukor kryštálový
40 g maslo
3 ks žĺtok
1/2 ČL soľ
1 bal. cukor vanilkový
nastrúhaná kôra citrónová
Náplň:
150 g (hrozienka) sultánky
2 PL škorica mletá
100 g cukor kryštálový
80 g maslo
Na vymastenie a vysypanie formy:
maslo
jemný cukor kryštálový
Postup
- 1
Cesto: Do misky dáme múku, urobíme jamku a prilejeme polovicu vlažného mlieka. Do stredu rozdrobíme droždie a premiešame s 1 ČL jemného kryštálového cukru, kým nevznikne pomerne riedke cestíčko. Zaprášime múkou a necháme v teple kysnúť približne 20 minút, kým sa objem výrazne nezväčší.
- 2
Potom do misy s múkou a kváskom pridáme rozpustené maslo, žĺtky, zvyšné mlieko, kryštálový cukor, soľ, vanilkový cukor, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko spolu vymiešame na hladké cesto (najlepšie v kuchynskom robote hákom na miesenie). Cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste približne 20 minút.
- 3
Na náplň zmiešame mletú škoricu a kryštálový cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej pracovnej ploche na obdĺžnik hrubý asi pol centimetra, potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricovým cukrom a sultánkami. Cesto potom zrolujeme, vložíme do vymastenej a jemným kryštálovým cukrom vysypanej bábovkovej formy a zľahka pritlačíme. Formu prikryjeme utierkou a cesto necháme ešte asi 45 minút kysnúť.
- 4
Rúru predhrejeme na 170 °C a pečieme približne 45 minút. Ešte horúcu bábovku vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.